Stel je voor: je bedrijfsnetwerk is als een goed bewaakt fort, gevuld met waardevolle informatie en kostbare gegevens. Maar wat als je de poorten openlaat voor iedereen die voorbij komt? Chaos, toch? Network Access Control, oftewel NAC, fungeert als je digitale bodyguard, waardoor alleen degenen die geautoriseerd zijn en voldoen aan de veiligheidsregels toegang krijgen. Daarbij worden ongeautoriseerde gebruikers beperkt in het verkrijgen van toegang tot het bedrijfsnetwerk.
Waarom is dit zo belangrijk?
Voordelen Network Access Control
Dit zijn de voordelen die Network Access Control biedt:
- Controle: Met NAC heb je de touwtjes in handen. Je bepaalt wie er toegang krijgt tot je netwerk en wie niet. Dit betekent minder kans op ongeautoriseerde toegang en een betere beveiliging voor je bedrijf. Daarnaast weet je wie welk apparaat heeft en hoe oud deze is. Het fungeert als een voortdurende inventaris van gebruikers, apparaten en hun toegangsniveau.
- Veiligheid: NAC is je eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Door verdachte activiteiten te detecteren en te blokkeren, voorkomt het potentiële schade aan je systemen en gegevens. Je krijgt rapporten en inzichten over pogingen tot toegang over gehele organisatie.
- Efficiëntie: Met de groei van Bring Your Own Device (BYOD) en IoT is het beheren van alle apparaten een hele klus. Maar met NAC automatiseer je het proces, waardoor je tijd en geld bespaart en je IT-team zich kan richten op andere taken. NAC zorgt ervoor dat medewerkers veilig verbinding kunnen maken met het bedrijfsnetwerk, zelfs als ze vanuit huis werken.
Verder kunnen organisaties kiezen hoe NAC gebruikers authentiseert die proberen toegang tot het netwerk te krijgen. IT-beheerders kunnen kiezen voor multi-factor authenticatie (MFA), wat een extra beveiligingslaag biedt boven op gebruikersnaam en wachtwoord combinaties.
Het beperken van netwerktoegang betekent ook controle over de applicaties en gegevens binnen het netwerk, die normaal gesproken het doelwit zijn van cybercriminelen. Hoe sterker de netwerkcontroles, hoe moeilijker het zal zijn voor elke cyberaanval om het netwerk binnen te dringen.
Wanneer is Network Access Control toepasbaar?
Network Access Control kun je voor verschillende scenario’s gebruiken:
Bring Your Own Device (BYOD): Steeds meer werknemers gebruiken hun eigen apparaten voor werk. NAC zorgt ervoor dat deze apparaten veilig kunnen worden geïntegreerd in je netwerk, zonder de beveiliging in gevaar te brengen.
Internet of Things (IoT): Van slimme thermostaten tot beveiligingscamera’s, IoT-apparaten zijn overal. Met NAC kun je deze apparaten veilig beheren en ervoor zorgen dat ze geen bedreiging vormen voor je netwerk.
Netwerktoegang voor niet-werknemers: NAC is ook handig voor het verlenen van tijdelijke toegang aan niet-werknemers, zoals aannemers, consultants en partners. NAC kan dergelijke gebruikers toegang verlenen, zodat ze naadloos verbinding kunnen maken met het netwerk zonder de IT-afdeling te hoeven inschakelen. Uiteraard moeten de beleidslijnen voor niet-werknemers verschillen van die van reguliere werknemers.
Kortom, NAC is essentieel voor een veilig en goed beheerd bedrijfsnetwerk. Wil je de controle behouden en je bedrijf beschermen tegen cyberbedreigingen? Vergeet niet, een goede bodyguard houdt de wacht, staat paraat en beschermt je netwerk tegen ongewenste indringers. In de wereld van cybersecurity is NAC de oplossing om het risico op cyberaanvallen aanzienlijk te verkleinen. Het is niet alleen een slimme zet, maar ook een essentiële stap voor de beveiliging van jouw bedrijf.
Met firewalls gecombineerd met switches van Fortinet zijn de NAC-basisfunctionaliteiten al voorhanden. Deze zijn voor veel ondernemingen al voldoende.
Belangstelling?
Overweeg vandaag nog om Network Access Control te implementeren en neem contact met mij op.