Uitdagingen voor de IT Manager (4): Beheer

De wereld van IT-beheer is in korte tijd flink op zijn kop gezet. Waar vroeger alles draaide om kantooropstellingen en on-premise servers, is nu flexibiliteit het sleutelwoord. Hybride werken, Artificial Intelligence (AI) en cloud computing hebben de rol van IT compleet veranderd. De traditionele aanpak van het uitrollen van nieuwe apparaten, het uitfaseren van oude hardware en het verhelpen van storingen, werkt niet meer.

Voorop staat wel dat deze taken blijven bestaan. Maar de manier waarop ze worden uitgevoerd verandert compleet. Welke oplossingen kun je gebruiken om hier slim op in te spelen.

 

1. Uitrol van nieuwe devices

Het uitrollen van nieuwe apparaten was  een overzichtelijk en lokaal proces. De meeste werknemers waren op kantoor aanwezig  en nieuwe laptops, telefoons of tablets werden centraal uitgedeeld en ingericht. Alles was veilig gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk en beheer werd ter plekke geregeld.

Nu we hybride werken is dat volledig anders. Werknemers werken verspreid over verschillende locaties – thuis, onderweg of op kantoor – en de uitrol van devices moet hierop inspelen. Dit betekent dat je nieuwe apparaten op afstand moet kunnen uitrollen, configureren en beveiligen, zonder dat de werknemer op kantoor hoeft te zijn.

De oplossing ligt in remote device management. Hiermee kun je vanaf één centraal platform nieuwe devices uitrollen, voorzien van software(updates), (beveiligings)beleid doorvoeren en support verlenen, ongeacht waar de werknemer zich bevindt. Dit biedt de flexibiliteit die nodig is in een hybride werkomgeving iedereen kan snel aan de slag, zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid.

 

2. Uitfaseren van devices

Het uitfaseren van oude apparaten was vooral een administratief proces. Werknemers leverden verouderde laptops of telefoons in, en jij kon ze eenvoudig wissen, archiveren en veilig afvoeren. Alles verliep binnen het bedrijfsnetwerk, waardoor het risico op datalekken klein was en het beheer overzichtelijk bleef.

Nu ligt dat complexer. Werknemers gebruiken vaak een mix van zakelijke en privé-apparaten, en ze werken vanaf verschillende locaties. Hierdoor is het lastiger om oude devices op te sporen en veilig uit de roulatie te halen. Daarnaast neemt de  kans op datalekken toe, omdat gevoelige bedrijfsinformatie vaak verspreid staat op apparaten die je niet altijd direct in handen hebt.

Met Mobile Device Management (MDM) houd je dit in de hand. Dit systeem biedt inzicht in de status en locatie van alle apparaten in je bedrijf. Je kunt daarmee niet alleen op afstand devices beheren, maar ook verwijder je veilig alle bedrijfsdata op het moment van uitfaseren. Zo houd je grip op de situatie en verklein je de kans op beveiligingsincidenten.

 

3. Storingen verhelpen en updates uitvoeren

Vroeger was het oplossen van storingen relatief eenvoudig. Als er iets misging met een device, kon een systeembeheerder langskomen of inloggen op de server om het probleem te verhelpen. Updates werden vaak ’s nachts of in het weekend doorgevoerd, om de werkprocessen niet te verstoren. Het systeembeheer was lokaal en redelijk voorspelbaar.

Maar nu werk je met een gedistribueerde IT-infrastructuur. Medewerkers verwachten dat alles altijd werkt, waar ze zich ook bevinden. Storingen kunnen daardoor op elk moment optreden, en handmatige oplossingen zijn vaak te traag. Bovendien draaien steeds meer applicaties in de cloud, waar updates vaak real-time plaatsvinden en storingen snel gevolgen hebben voor veel gebruikers.

Daarom is proactief beheer tegenwoordig de norm. Met tools voor cloudgebaseerde monitoring en AI-gestuurde analyses kun je storingen opsporen voordat ze echt een probleem worden. Dit stelt je in staat om preventief te werken: je voert automatische updates uit en lost problemen op nog voordat gebruikers hinder ondervinden. Op deze manier creëer je niet alleen continuïteit, maar ook voor tevreden werknemers die zonder onderbrekingen hun werk kunnen doen.

 

Flexibiliteit, ook in beheer

De veranderingen in IT-beheer vereisen een proactieve en flexibele aanpak. Met remote device management, mobile device management en proactieve monitoring, blijf je de veranderingen de baas en zorg je voor een toekomstbestendige IT-omgeving.

Wil je weten hoe je deze aanpak implementeert? Laten we samen kijken naar de beste oplossing voor jouw bedrijf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures