Zet jezelf niet voor een moeilijke keuze

ransomware

Ransomware-aanvallen kunnen elk moment toeslaan en zijn altijd onverwacht, ongeacht hoe goed je ICT beveilig geregeld is. Het is cruciaal om de waarschuwingssignalen te herkennen voordat het te laat is. In deze blog ontdek je meer over hoe je deze dreiging kunt detecteren, bestrijden en het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk kunt maken.

Ransomware omvat het gijzelen van je gegevens of besturingssysteem door cybercriminelen. Deze kwaadwillenden worden steeds inventiever, niet alleen met phishing mails maar ook via VPN-kwetsbaarheden en zero-day exploits. De doelwitten zijn zowel individuen als gehele bedrijven. Daarnaast kunnen de gevolgen erg kostbaar en verwoestend zijn.

 

Ransomware aanvallen nemen toe

Ransomware aanvallen gericht op bedrijven nemen alleen maar toe. Cybercriminelen weten dat bedrijven eerder betalen omdat hun gegevens vaak vertrouwelijk zijn en ze deze nodig hebben voor het voortzetten van hun bedrijfsactiviteiten. (zin verwijderd, klopt niet en geen toegevoegde waarde)

Ondanks deze toenemende trend zijn er nog altijd maatregelen die je kunt nemen om je gegevens te beschermen. Van het aanscherpen van je beveiliging tot het gebruik van geavanceerde software, een proactieve benadering is essentieel. Maar wat als het kwaad al is geschied?

 

De onbekende kant van ransomware

Wat velen niet weten, is dat criminelen vaak al maanden voor de versleuteling van je data rondneuzen. Zo ook je financiële gegevens. Het geëiste bedrag, staat meestal in verhouding met je omzet, zodat de keus om te betalen sneller gemaakt wordt.

 

Wanneer ransomware toeslaat, sta je voor een moeilijke keuze

Betaal je het losgeld en hoop je op een goede afloop? Probeer je de malware zelf te verwijderen met beschikbare tools? Of ga je voor de drastische aanpak en reset je je computer naar fabrieksinstellingen? Het betalen van losgeld is echter geen garantie voor succes. Het kan zelfs de criminaliteit verder aanmoedigen. En als je besluit te betalen, is timing alles. Verwijder de malware niet voordat je gegevens zijn ontsleuteld, anders loop je het risico dat je geld voor niets uitgeeft.

 

Maar zoals het oude gezegde luidt, voorkomen is beter dan genezen. Het is cruciaal om ransomware vroegtijdig te detecteren. Segmentatie van je netwerk en regelmatige back-ups kunnen  de schade beperken. En vergeet niet om contact op te nemen met je ICT-partner voor advies en mogelijke decoderingstools.

 

No More Ransom

Een lichtpuntje te midden van deze duisternis is de website “No More Ransom”. Hier vind je preventieadvies en zelfs mogelijkheden om je gegevens terug te krijgen zonder losgeld te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures