Cyberaanvallen: Een fatale dreiging voor het MKB

cyberaanvallen

Als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (MKB) denk je misschien dat cybercriminelen eerder grotere bedrijven aanvallen. Helaas is de werkelijkheid anders: het MKB is een geliefd doelwit. Waarom? Simpelweg omdat veel kleinere bedrijven onvoldoende beveiligd zijn. Dit maakt ze een gemakkelijke prooi.

 

Waarom het MKB kwetsbaar is

Cybercriminelen weten dat veel MKB’ers denken dat zij “te klein” zijn om aangevallen te worden. Hierdoor investeren ze vaak minder in IT-beveiliging. Tegelijkertijd beschikt het MKB wel over waardevolle gegevens zoals klantinformatie, betaalgegevens en bedrijfsgeheimen. Deze combinatie van waardevolle data en beperkte beveiliging maakt de schade van een aanval des te groter.

Een ransomware-aanval, phishing of een datalek kan voor een klein bedrijf al snel catastrofale gevolgen hebben. Denk aan stilstand van processen, reputatieschade, of zelfs een faillissement. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de getroffen bedrijven binnen zes maanden na een grote cyberaanval de deuren moet sluiten. Bovendien vinden wereldwijd elke minuut gemiddeld 117 cyberaanvallen plaats, wat de urgentie onderstreept. Maar dat zijn niet de enige cijfers op het gebied van cyberweerbaarheid die zorgwekkend zijn.

 

Menselijke fouten blijken een grote oorzaak

Het zijn vaak de kleine dingen die grote gevolgen hebben. Simpele menselijke fouten en verkeerd ingestelde systemen zijn een belangrijke oorzaak van beveiligingsincidenten. Uit een recent rapport blijkt dat maar liefst 55% van de organisaties met een datalek in de cloud menselijke fouten aanwijst als de belangrijkste oorzaak. Dit benadrukt hoe kwetsbaar zelfs de meest geavanceerde systemen zijn wanneer de menselijke factor in het spel komt. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat jouw medewerkers bewust zijn van de online dreigingen die er zijn. Maar ook meegroeien in de cyberdreigingen. Dit betekent dat ze continu getraind moeten worden, maar ook alert moeten blijven op alle mogelijke dreigingen.

 

Wie is verantwoordelijk?

Wanneer een cyberaanval toeslaat, rijst vaak de vraag: wie is er verantwoordelijk? Het antwoord is complex, want cybersecurity is niet alleen een technische kwestie, maar een gedeelde verantwoordelijkheid binnen het hele bedrijf. Toch ligt de eindverantwoordelijkheid bij de directie. Zij zijn verantwoordelijk voor het opstellen van beleid, het toewijzen van budgetten en het bevorderen van een veilige werkomgeving.

Met de invoering van de NIS2 richtlijn wordt de verantwoordelijk niet alleen nog scherper afgebakend, maar ook wettelijk afdwingbaar. Deze Europese Richtlijn die dit jaar van kracht wordt, richt zich op het versterken van de digitale weerbaarheid van bedrijven. Bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld als zij nalatig handelen bij het implementeren van de vereiste maatregelen. Het gaat hierbij niet alleen om strategisch beleid, maar ook om toezicht houden op de operationele uitvoering van beveiligingsmaatregelen. .

Het belang van samenwerking binnen organisaties staat daarom voorop, waarbij cybersecurity een gedeelde verantwoordelijkheid is. Het succes hangt af van de samenwerking tussen directie, IT en medewerkers. Daarom is bewustwording essentieel. Bedrijven die dit begrijpen zijn beter bestand tegen aanvallen en reageren sneller wanneer het misgaat.

 

Het verschil tussen vechten en overleven

Cyberaanvallen zijn een realiteit die het MKB niet kan negeren. Met de juiste maatregelen voorkom je veel ellende. Door te blijven investeren in zowel technologie als bewustwording, bouw je aan een veilige toekomst voor je bedrijf.

 

Ontdek meer over onze bewustwording campagne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investeren in bewustwording is geen luxe maar een noodzaak

Herken cyberdreigingen, speel er juist op in en voorkom ze!

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures