Waarom zou je on-premises werken? Of juist alles in de cloud zetten?

cloud

In de eindeloze dans van technologische keuzes, is er een vraag die vaak terugkomt: on-premises of de cloud? Voor veel mkb’ers blijft dit een knelpunt en het antwoord is verre van eenvoudig. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van beide opties.

 

1. Veiligheid

Sommigen zijn huiverig voor de cloud. Begrijpelijk, maar laten we het eens anders bekijken. Wat we ‘de cloud’ noemen is eigenlijk gewoon ‘de server van iemand anders’. Het staat fysiek ergens, alleen niet bij jou op locatie. Maar dat maakt het niet minder veilig. Integendeel, datacenters zijn speciaal ontworpen met topbeveiliging en alles is redundant uitgevoerd. Een eigen server in je pand kan kwetsbaar zijn bij calamiteiten zoals brand of diefstal.

 

2. Locatie van data

Voor velen is de locatie van data cruciaal. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen waar je je data wilt onderbrengen, vaak binnen West-Europa. Microsoft Azure, bijvoorbeeld, voldoet aan strenge EU-normen en is in de meeste gevallen een betrouwbare keuze.

 

3. Snelheid en schaalbaarheid

Als het om veiligheid en snelheid gaat, kan on-premises bijna nooit op tegen de cloud. Sommigen geloven dat on-premises sneller is, maar dat klopt niet altijd. Bij calamiteiten ben je met de cloud vaak sneller weer operationeel. Daarnaast is schaalbaarheid een groot voordeel. De cloud kan meegroeien met je behoeften, terwijl je bij on-premises oplossingen zelf verantwoordelijk bent voor upgrades en uitbreidingen. Dat kost aanzienlijk meer tijd, moeite en uiteindelijk hogere kosten.

 

4. Technische uitdagingen

De overstap naar de cloud vraagt om aanpassingen. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Begeleiding kan helpen bij het navigeren door deze veranderingen. Voor zware applicaties kan on-premises nog steeds een optie zijn, maar voor de meeste bedrijven biedt de cloud een flexibele en schaalbare oplossing.

 

5. Kosten

Overstappen naar de cloud kan kostenbesparend zijn, vooral als je kiest voor SaaS-oplossingen. In plaats van te investeren in eigen applicaties en de onderliggende infrastructuur, betaal je alleen voor het gebruik ervan. Dit kan op de langere termijn aanzienlijk schelen in kosten.

 

Conclusie

De keuze tussen on-premises en de cloud hangt af van verschillende factoren. Maar één ding is zeker: het is de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken en te praten met experts. Wil je weten wat de voordelen zijn voor jouw bedrijf? Kom eens langs voor een kop koffie, dan praten we je bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures