De digitale wereld evolueert voortdurend, en daarmee ook de dreigingen die organisaties kunnen treffen. Om de weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten, heeft de Europese Unie de NIS2-richtlijn geïntroduceerd. Maar wat houdt deze richtlijn precies in, en wat betekent dit voor jouw organisatie? In deze blog deelt Jan Kupers, adviseur op gebied van ICT en security bij Arrix en IT Worxx, de belangrijkste punten.
Wat is NIS2?
NIS2 staat voor Network and Information Security Directive 2. Deze cyberbeveiligingswet is de opvolger van de oorspronkelijke NIS-richtlijn en heeft als doel de cyberbeveiliging binnen de EU te versterken. NIS2 richt zich op sectoren die cruciaal zijn voor de samenleving en economie. Dit omvat onder andere energie, transport, gezondheidszorg, drinkwatervoorziening, digitale infrastructuur en financiële diensten. Het uiteindelijke doel van de richtlijn is om de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten te verbeteren.
Waarom is NIS2 belangrijk voor jouw organisatie?
Als jouw organisatie actief is in een van de genoemde sectoren, of als je diensten levert aan bedrijven binnen deze sectoren, is het noodzakelijk om te voldoen aan de NIS2-richtlijn. Niet-naleving kan leiden tot aanzienlijke boetes en reputatieschade. Bovendien verwachten klanten en partners dat je voldoet aan de hoogste beveiligingsnormen. Door proactief te handelen, toon je aan dat je de veiligheid van gegevens en diensten serieus neemt.
Wat moet je doen om te voldoen aan NIS2?
- Risico-inventarisatie uitvoeren: Identificeer en evalueer de cyberrisico’s binnen jouw organisatie. Begrijp waar de kwetsbaarheden liggen en welke impact deze kunnen hebben.
- Beveiligingsmaatregelen implementeren: Neem passende technische en organisatorische maatregelen om de geïdentificeerde risico’s te mitigeren. Denk aan het updaten van software, het instellen van firewalls en het trainen van personeel.
- Meldprocedures opstellen: Zorg voor duidelijke procedures voor het melden van incidenten. Dit omvat zowel interne meldingen als communicatie met relevante autoriteiten.
Wanneer treedt NIS2 in werking?
De NIS2-richtlijn is op 16 januari 2023 in werking getreden voor de lidstaten. Sindsdien loopt er een implementatietermijn, die Nederland en de andere lidstaten 21 maanden de tijd geeft om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Dat betekent dat de nationale NIS2-implementatiewet, de Cyberbeveiligingswet, op 17 oktober 2024 in werking had moeten treden. Het implementeren van de NIS2-richtlijn kost echter meer tijd dan verwacht, waardoor de deadline niet is gehaald. Volgens de nieuwe planning zal de Cyberbeveiligingswet naar verwachting in het derde kwartaal van 2025 in werking treden. Om zeker te weten dat je op tijd bent, is het slim om uit te gaan van 1 juli 2025.
Hoe kun je je voorbereiden?
Wacht niet tot de laatste minuut. Begin nu met het evalueren van jouw huidige beveiligingsmaatregelen en identificeer gebieden die verbetering behoeven. Wij hebben een uitgebreide scan ontwikkeld, samen met een advocatenkantoor, om te beoordelen hoever een organisatie is met NIS2. Aan de hand van de uitkomst van deze scan kun je precies zien waar je nog stappen moet zetten. Vervolgens kunnen we je helpen bij technische implementaties, zoals het beheren van zakelijke apparaten of het toepassen van de juiste beveiligingsregels.
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?
Wil je weten welke stappen je nog moet zetten om te voldoen aan NIS2? Wacht niet langer—zet vandaag de eerste stap! Doe de NIS2 Scan en werk samen met ons aan een toekomstbestendige en veilige IT-omgeving.